Omnibus World Workshop

ŠTO JE OMNIBUS WORLD WORKSHOP?

(B.Klaić, Rječnik stranih riječi: omnibus lat. (omnibus – svima, za sve) velika kola s većim brojem sjedišta, namijenjena prijevozu većeg broja putnika.
omnibus film – film od nekoliko različitih sadržaja koji su povezani osnovnom idejom.)

Omnibus World je način kreativnog druženja profesionalnih fotografa u obliku zajedničkog putovanja na određenu destinaciju u svijetu sa ciljem ostvarenja određenog kreativnog zadatka unutar medija fotografije. Prvenstveno je zamišljen kao dugoročni projekt putujućih fotoradionica sa sponzoriranim i medijski eksponiranim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Kreativnost i autorstvo, visoka kvaliteta fotografske produkcije te publicitet izložbi glavni su imperativ ovog projekta. Autori ovog projekta hrvatski su fotografi Igor Sitar, Siniša Uštulica i Saša Pjanić koji u ljeto 2006. zajedno putuju u sjevernu Indiju, inicirajući time početak ostvarenja ideje o Omnibusu. 2008. osnivaju udrugu Omnibus kroz koje ostvaruju sve njihove buduće projekte.

Indijski omnibus ’06.

Indijski omnibus’06. prva je od radionica u okviru projekta Omnibus World. Predstavlja tri različite priče od tri različita fotografa koje počinju, traju i završavaju na istim mjestima i u isto vrijeme u Indiji, u ljeto 2006. Svaki autor svom dijelu omnibusa daje vlastiti naziv.
Ideja projekta nije konceptualizacija, spajanje ili hotimično ispreplitanje slika, formi ili sadržaja unaprijed zadanim temama i smjerom, već jednostavno uranjanje u individualni svijet vlastitih iskustava, predodžbi i doživljaja, izraženih pretežno stilom life fotografije kroz tri različite interpretacije. U tom bi se smislu i moglo reći da repertoar Indijskog omnibusa proizlazi prije iz klasičnih fotografskih uzora, nego iz tendencije ka vizualnom eksperimentu ili stilskim inovacijama, što po dubokom uvjerenju autora nikako ne umanjuje njegovu atraktivnost u smjeru uspješne komunikacije sa publikom. Blagi, stilski anakronizam, naprotiv, svjesno implicira intimna sjećanja autora na doba odrastanja kada su kao zaneseni dječaci mahnito prelistavali francuske Photoe, maštajući o dalekim zemljama koje vrve fenomenalnim slikama. Njihova fotografija stoga i polazi od rudimentarne biti ovog medija: bilježenje trenutka.
Druga je poveznica, dakako, Indija. Dobar fotograf vrhunske fotografije može snimiti i u svom dnevnom boravku. Ako se sva trojica autora možda i slažu da pravom fotografu apsolutno sva mjesta na globusu mogu biti jednako zanimljiva i inspirativna, jamačno su suglasna oko toga da postoji i jedno mjesto koje je ipak malo zanimljivije i inspirativnije od svih ostalih. To mjesto zove se Indija. Magičan i transcendentalan, već i prizvuk te riječi, mnogima evocira prilično konkretne slike za koje bi se, bez pretjerivanja moglo reći da su same po sebi u najmanju ruku vizualni fenomeni. Polazeći od ove pretpostavke, autori svoj tematski repertoar namjerno grade na tipičnim, indijskim stereotipima ali nikako u smjeru faktografske naracije. Njihove fotografije ne objašnjavaju i ne preispituju. One prikazuju, i to na različite načine kojima je zajednički cilj da fasciniraju. Oduševe li fotografije Omnibusovaca gledatelja, Omnibus je uspio!

ŠTO JE PROJEKTOM OMNIBUS WORLD WORKSHOP DO SADA OSTVARENO

Aktivnosti

 1. Prva Omnibus World radionica Indijski omnibus ’06 u ljeto 2006.
 2. Priprema prve izložbe, planirane za kraj 2007 ili početak 2008.
 3. Kandidiranje projekta na natječajima za kontinuirano izlaganje tijekom 2008.
 4. Putopisne reportaže u časopisu Putovanja, jesen 2006, i putnom časopisu Croatia Airlines za izdanje ljeto 2007.
 5. Priprema radionice Indijski omnibus ’07 u Indiji i Nepalu u ljeto 2007.
 6. Prikupljanje sponzorstava
 7. Druga Omnibus World radionica Indijski omnibus ’07 u ljeto 2007. u Indiji i Nepalu
 8. Putopisna reportaža u časopisu Putovanja, proljeće 2008 s temom Jaisalmer
 9. Osnivanje udruge Omnibus
 10. Putopisna reportaža u putnom časopisu Croatie Airlines ljeto 2008. s temom Nepal.
 11. Treća Omnibus World radionica, Tajlandski omnibus ljeto 2008. (1. dio)
 12. Izrada web stranice www.omnibusww.com
 13. Izložba fotografija Indijski omnibus oww 01 u galeriji ULUPUHa u Zagrebu od 2. do 18. 04. 2009.
 14. Gostovanje u emisiji hrvatske radio televizije „Dobro jutro Hrvatska“ 6.04.2009.
 15. Intervju na radiju 101 povodom izložbe Indijski omnibus oww 01 u galeriji ULUPUHa u Zagrebu
 16. Izložba fotografija Indijski omnibus oww 01 u galeriji Centra za kulturu u Čakovcu, od 21.07. do 30.08.2009.
 17. Treća Treća Omnibus World radionica, Tajlandski omnibus zima 2009/10. (2. dio)
 18. Priprema izložbe fotografija Indijski omnibus oww 01 u Muzeju grada Virovitice za Rujan/Listopad 2010.
 19. Redizajn web stranice www omnibusww.com (u tijeku)

O autorima

Saša Pjanić
Putujem, jer s vremena na vrijeme imam strašnu potrebu pobjeći od sebe. Indija je savršeno utočište od stanja kada osjećaš da si u banani. Tamo odem s bananom, ogulim je, pojedem, a koru bacim na pločnik. I nitko se neće poskliznuti na nju jer će je u tren oka pokupiti kakav majmun, krava ili pas. Od fotografiranja ionako nemogu pobjeći pa aparat stalno nosim sa sobom

Siniša Uštulica
Biti u Indiji, za mene je pravi dokaz mimikrije u humanom obliku jer i sam ličim na Indijca. Ne govorim hindi, ali kada snimam ljude na ulici, u vlaku ili hramu, osjećam obostranost, nesputanu i iskrenu komunikaciju.