Ring flash

A. Lester Dine izumio je ring flash 1952., prvotno za uporabu u stomatologiji. Radi se o okrugloj bljeskalici koja se montira na objektiv. Najčešće se koristi u macro i close up fotografiji, a nerijetko i za medicinske potrebe. Jako je popularan u modnoj i portretnoj fotografiji. Njegova najvažnija karakteristika je da kod osvjetljenja proizvodi najmanju količinu sjena, budući da je izvor svjetla vrlo blizu ili bolje rečeno oko optičke osi objektiva.
Makro ring flash se obično sastoji od dva dijela: jedinice koja se montira u hot shoe i koja povezuje bljeskalicu s aparatom, i bljeskalice koja je montirana na objektiv. Veći modeli imaju zasebno napajanje (ne koriste baterije od aparata) i mogu biti u varijanti kontinuiranog fluo ili led svjetla. Unutar Ring flasha može biti jedna ili dvije flash cijevi koje se mogu uključiti i isključiti pojedinačno. Na raspolaganju su i ring flash difuzori koji nemaju vlastiti izvor svjetlosti nego prenose svjetlo s bljeskalice montirane na aparat (dostupno u Foto svijetu) u difuzor prstenastog oblika na prednjoj strani objektiva.

Na portretnoj radionici našeg foto tečaja testirali smo  „fluorescent studio light“ renomiranog kineskog proizvođača Nanguang, model NG 65C, snage 65W, a koji nam je ustupio distrtibuter Foto svijet. NG smo koristili u kombinaciji s dva Bowens Geminija od 500W u kontri lijevo i desno (vidi skicu). Bowensi su namješteni na najmanju snagu kako bi se prilagodili radu s većim otvorom blende (f/3,5 u našem slučaju), a fluo ring light je pozicioniran na pola metra od modela (Igor Šeler) i sa svojih 65W omogućio je rad na ugodnoj 1/200 sekunde. Bacite oko na rezultate.

Ring flash primjerRing flash primjerRing flash setup

2 Comments

Leave a comment

You must be logged in to post a comment.